Almedalen 2018: Alkohol, psykisk ohälsa och livshotande drogkombinationer

Onsdag 4 juli sätter U-FOLD fokus på hur olyckliga kombinationer av alkohol, psykisk ohälsa och narkotika bidrar till överdoseringar och dödsfall – en utmaning som ökar ytterligare då syntetiska droger når Sverige via Internet.

Plats  Studentcentrum, Campus Gotland, Cramérgatan 3
Tid  Onsdag 4 juli 2018, kl. 12.00–13.00
Läs mer på  www.ufold.uu.se/evenemang/

Tobias Eriksson
, chefsöverläkare, Akademiska sjukhuset
Magdalena Gerger, vd, Systembolaget
Mathias Hallberg, professor, U-FOLD, Uppsala universitet
Åsa Magnusson, sektionschef, Akademiska sjukhuset
Fred Nyberg, seniorprofessor, U-FOLD, Uppsala universitet
Charlotte Skoglund, överläkare, Akademiska sjukhuset, Karolinska Institutet
Gunilla Svedström, verksamhetschef, Akademiska sjukhuset

Kontakt:
Fred Nyberg
seniorprofessor, Uppsala universitet
018-471 4166, Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

Alkohol, psykisk ohälsa och livshotande drogkombinationer

En aktuell kartläggning av ungas alkoholvanor, visar att trots minskad konsumtion ökar gruppens självrapporterade psykiska ohälsa. Tidigare studier har belagt samband mellan psykisk ohälsa och användning av alkohol och narkotika, och på senare år har särskild uppmärksamhet ägnats åt bland annat heroin och opioida läkemedel.

Nyligen avslutades en uppmärksammad rättegång i Södertörns tingsrätt mot två personer som åtalades för att ha sålt fentanyl via Internet vilket orsakade åtta personers död. De båda dömdes till fem respektive fyra års fängelsestraff samt dryga skadestånd. Domen tros enligt Per Backström, tillförordnade chefsrådman, vara den första i sitt slag i Sverige, och kan bidra till att minska tillgången till fentanyl och fentanyl-analoger, samt därmed bidra till färre överdoseringar och dödsfall.

Vid seminarium Alkohol, psykisk ohälsa och livshotande drogkombinationer samlar U-FOLD forskare, läkare och en rad ytterligare experter för samtal om hur Sverige kan komma till rätta denna fortsatt högaktuella utmaning.

Mer information http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/54779
Tillbaka till topppen