Lena Claesson-Welsh Årets cancerforskare

2017-01-12

Lena Claesson-Welsh, institutionen för immunologi, genetik och patologi, utnämns till Årets Cancerforskare.

Cancerfonden har utnämnt Lena Claesson-Welsh, professor i vaskulärbiologi vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, till Årets cancerforskare.
– Det känns fantastiskt. Den forskning som mitt team och jag bedriver försöker förstå hur tumörers blodkärl fungerar, förstår vi det så kan vi också kontrollera tumören. Tack till alla givare som gör det möjligt för oss att fortsätta vårt envisa sökande efter svar, säger Lena Claesson-Welsh.

I Cancerfondens motivering anges att Lena Claesson-Welsh tilldelas utmärkelsen ”för sina insatser inom ämnesområdet angiogenes, studier av hur blodkärl bildas och växer. Hon har i en rad excellenta publikationer knutit samman biologisk grundforskning och translationell utveckling genom att identifiera ämnen som påverkar nybildning och av blod- och lymfkärl och läckage genom dessa strukturer. I en spännande nyorientering av sina studier har hon observerat hur sådana ämnen även kan påverka immunförsvaret mot cancer, vilket kan öppna för nya kombinationsbehandlingar.”

Lena Claesson-Welsh mottog utmärkelsen i samband med Cancerfondens insamlingsgala Tillsammans mot cancer den 9 januari.

Läs mer om Lena Claesson-Welshs forskning

foto: Jonatan Gammel