Björn Olsen hedersdoktor vid Linnéuniversitetet

2017-04-21

Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet, har utnämnts till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet där han ”hjälpt till att sätta lärosätet på kartan genom god forskning och ett mycket aktivt utåtriktat arbete”.

Linnéuniversitetets fakultet för hälso- och livsvetenskaper har utnämnt Björn Olsen till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet. Björn Olsen, till vardags professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset, är enligt motiveringen en ”akademiker som lyckats bryta ny mark och tänka i nya banor”.

Björn Olsen byggde i samband med fågelinfluensan upp zoonosforskningen vid dåvarande Högskolan i Kalmar och skapade därmed den tvärvetenskaplig forskningsmiljö där biologer, veterinärer och medicinare samverkar än idag. Genom god forskning och ett mycket aktivt utåtriktat arbete hjälpte Björn Olsen även till att sätta lärosätet på kartan samtidigt som han bidrog till att bygga goda relationer med landstinget, konstaterar Linnéuniversitetet.

Björn Olsen inledde sin akademiska bana vid Uppsala universitets läkarprogram. Här började han utforska fåglarnas roll som bärare av fästingar och borrelia. Vägen ledde till pandemier och zoonoser, alltså de 70 procent av alla infektioner som drabbar människan vars ursprung finns i djurriket.
– Infektioner och antibiotikaresistens klättrar snabbt på den internationella agendan. Här i Sverige lever vi kvar i en sörgårdsidyll och tror att vi är fredade. Det är dags att vakna upp och se att världen har förändrats. Det som är i Indien i dag har vi här på Akademiska i morgon, säger Björn Olsen med tydligt eftertryck.

Den accelererande problematiken försvåras av nya konsumtionsvanor. Få nöjer sig längre med säsongens grödor, vi äter extrema mängder kött och vill helst betala minimalt för det vi stoppar i oss. Följden blir att matindustrin förbrukar två tredjedelar av världens antibiotika, vilket kraftigt påskyndar resistensutvecklingen.
– I dagsläget borde det vara självklart att bara ge antibiotika till behövande människor, alltså måste vi börja ändra våra egna och andras beteenden. Själv äter jag till exempel inte djur som vuxit upp mellan fyra väggar, försöker att bara äta svenska grönsaker och använder aldrig antibiotika i onödan. Det är enkla men effektiva val som gör skillnad för framtida generationer, säger Björn Olsen.

Läs mer om Björn Olsens forskning

Linnéuniversitetet/Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt