Apotekarstudent i Bryssel

2017-05-09

Samantha Ahlgren, studerande vid Apotekarprogrammet, har varit på studiebesök hos den europeiska läkemedelsindustrins branschorganisation EFPIA. Här skriver hon själv om sina intryck från Bryssel.

Tack vare mina insatser under examenssymposiet i januari 2017* så fick jag äran att åka till Bryssel och EFPIA. Eftersom att jag är bosatt i Rotterdam denna termin, så var det smidigt att ta tåget på ca en timme till Bryssel. Väl framme på torsdag kväll promenerade jag till hotellet innan jag och Pär Tellner (ansvarig för studiebesöket) tog en taxi in till city. Vi gick till en restaurang och käkade musslor. Det var intressant och trevligt att få höra om Pärs karriär och tankar. Extra spännande att få lyssna på hur branschen har ändrats sedan han tog examen från Apotekarprogrammet. Sedan fick jag en liten guidning i centrala Bryssel, innan jag begav mig för en god natts sömn på hotellet.

På fredagen var det dags för själva studiebesöket. Klockan 09:00 infann jag mig på organisationen för att inleda med en liten tur på kontoret. Det var fräscht och jag gillade konceptet med halvöppet kontorslandskap. Min första föreläsning handlade om EFPIA och Pärs grupp. Efter det följde olika föreläsningar, som innefattade både det farmaceutiska och andra områden. Det var värdefullt att få höra om hur många yrkesgrupper jobbar tillsammans i organisationen, samt hur de arbetar mot EU-organen. Jag fick upp ögonen för en del karriärvägar som inte nämns under utbildningen i Uppsala. Farmaceuter behövs i Bryssel, där beslut om läkemedel tas! Min sista föreläsning gavs av en ung apotekare från Finland. Hon berättade mer konkret om vad hon som farmaceut jobbar med, samt hur/varför hon hamnat där.

Jag vill tacka Uppsala Universitet, Martin Svensson, Pär Tellner och EFPIA för att jag fick möjligheten att åka till Bryssel. Eftersom jag ser mig själv som en nyfiken och driven student så var det väldigt värdefullt att veta mer om hur man jobbar med läkemedel utanför Sverige. Förhoppningsvis gynnar detta pris min stundande karriär, och jag hoppas även att flera studenter i framtiden får chansen att besöka Bryssel och EFPIA. Det vore även bra om Apotekarprogrammet i Uppsala lägger in föreläsningar om hur läkemedelsbranschen regleras av EU:s organisationer.

Samantha Ahlgren
Apotekarprogrammet
Uppsala Universitet

* Samantha Ahlgren erhöll i januari 2017 Alumnföreningens pris för bästa presentation av examensarbete.