Barns psykiska hälsa i fokus då Anna Sarkadi gästar Forskarpodden

2018-11-05

Forskarpodden gästas av Anna Sarkadi, professor i socialmedicin med fokus på barns och ungas psykiska hälsa. I samtalet berättar Anna Sarkadi om sin forskning och hur föräldrar och samhälle kan ge bättre stöd till barn som mår dåligt.

Barn och unga som mår dåligt behöver hjälp från flera håll; föräldrar, BVC, förskola och skola. Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet, forskar om hur samhällets insatser ger bäst effekt och hur man ser till att hjälpen verkligen når ut till alla.
– Är man förälder i Uppsala, har barn i förskoleåldern och upplever att vardagen som förälder inte alltid är så lätt så finns till exempel föräldrastödsprogrammet Triple P som vi prövat, utvärderat och hjälpt till att implementera i förskolan, berättar hon.
Just nu förbereder Anna Sarkadi en stor studie om unga flyktingar, både ensamkommande och i familj, som ska få hjälp att minska symtomen på posttraumatisk stress.

Forskarpodden startade 2015 vid Uppsala universitet. Hittills har 31 avsnitt spelats in, under hösten kommer ytterligare fyra. Den 21 november gästas Forskarpodden av Peter Bergsten som forskar om hur barnfetma kan förebyggas.

Forskarpodden leds av Gunilla Sthyr och Annica Hulth, kommunikationsavdelningen vid Uppsala universitet.

Lyssna på  Forskarpodden möter Anna Sarkadi
Lyssna på  Fler avsnitt av forskarpodden