Välkommen till medicinska fakultetens installationsföreläsningar

2018-11-08

Tisdag 13 november presenterar medicinska fakultetens nya professorer sin forskning vid årets installationsföreläsningar i Universitetshusets sal IV. Professor Mats Målqvist ger sin föreläsning vid professorsinstallationen 16 november.

Fredag 16 november installerar Uppsala universitet sina nya professorer i samband med en högtidlig ceremoni i universitetsaulan. Dessförinnan ger varje professor en kort installationsföreläsning där de på ett överskådligt presenterar sin forskning.

Medicinska fakulteten installerar i år elva nya professorer, varav tio håller sina föreläsningar tisdag 13 november i Uppsala universitetshus sal IV. Professor Mats Målqvist, institutionen för kvinnors och barns hälsa, ger sin föreläsning Global hälsa – en värld, en framtid! i samband med professorsinstallationen.

Installationsföreläsningarna och professorsinstallationen är öppna för allmänheten. Till föreläsningarna behövs inga biljetter. Till installationen kan du hämta gratisbiljetter i Universitetshusets trapphall från och med klockan 10.00 torsdag 15 november. Välkommen!

Program 13 november

09.15–10.20
Inledning av dekan professor Eva Tiensuu Janson
Katarina Hjelm: Migration, kronisk sjukdom och hälsa
Per Jemth: Proteiner – funktion, evolution och sjukdom
Jan Lexell: Modern rehabilitering – en process med många delar

10.40–11.40
Alkistis Skalkidou: Navigera i den fascinerande värld där endokrinologi och kvinnors hälsa möts
Pär Stattin: Nationella prostatacancerregistret, gemensam bas för kvalitetssäkrad cancervård och forskning
Matthew Webster: Hur uppstår genetisk variation?

13.15–14.35
Anna-Karin Wikström: Preeklampsi. Stress, förgiftning eller hjärtsjukdom?
Johan Wikström: Bilder från tunneln. Om knölar, protoner och hjärnans funktion
Marianna Virtanen: The Life Course Approach to Public Health
Jonas Oldgren: Skräddarsydd behandling för flimrande hjärta

Program 16 november

Mats Målqvist: Global hälsa – en värld, en framtid!