The Svedberg seminarium: Gene E. Robinson

Måndag 20 maj ger Gene E. Robinson, Institute for Genomic Biology vid University of Illinois (US), en öppen föreläsning på tema Honey Bees and the Genetic Roots of Social Life. Fri entré. Varmt välkommen!

Tid  Måndag 20 maj 2019, kl. 15:15-16.00
Plats  BMC, C8:301
Övrigt  Fri entré, ingen föranmälan

Läs mer SciLifeLabs hemsida

The Svedberg seminarium

This lecture – Honey Bees and the Genetic Roots of Social Life – will use the honey bee and other species to demonstrate how genomics has enabled the study of social life in molecular terms. Topics include: The molecular roots of the social brain; Examples of mechanisms regulating selfish behavior that have evolved to promote cooperation; and Analyses of brain transcriptional regulatory networks and social behavior, over both evolutionary and physiological timescales.

Gene E. Robinson obtained his Ph.D. from Cornell University in 1986 and joined the faculty of the University of Illinois at Urbana-Champaign in 1989. He holds a University Swanlund Chair and Center for Advanced Study Professorship, is director (since 2011) of the Carl R. Woese Institute for Genomic Biology (IGB) and director (since 1990) of the Bee Research Facility, and is a former director of the campus Neuroscience Program (2001-2011). Robinson pioneered the application of genomics to the study of social behavior, led the effort to sequence the honey bee genome, authored or co-authored over 300 publications, and has trained 29 postdoctoral associates and 23 doctoral students, over half with faculty positions in academia.

More information  Gene E. Robinson
Host  Joachim Rodrigues De Miranda, SLU

The Svedberg seminarierna

Vid The Svedberg seminarierna föreläser och samtalar inbjudna, ofta världsledande forskare inom olika vetenskapsområden. Seminarierna ges varannan måndag och är öppna för alla att besöka.

The Svedberg (1884-1971) var professor i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet 1912–1949 och mottog Nobelpriset i kemi 1926.