Sara Mangsbo – Cancerforskare och Årets entreprenör 2019

2019-05-16

– Våga ta steget utanför din trygghetsram, uppmanar Sara Mangsbo, forskare i immunonkologi, som utsetts till Årets entreprenör då Veckans Affärer listar Sveriges supertalanger 2019.

Sara Mangsbo är Årets entreprenör 2019

Veckans Affärer har presenterat Sveriges 101 supertalanger 2019, och till det absoluta toppskiktet hör Sara Mangsbo, docent och biträdande lektor i antikroppsläkemedel vid Uppsala universitet, som även utnämns till Årets entreprenör.

Sara Mangsbo delar sin tid mellan den egna forskningsgruppen vid Uppsala universitet och Ultimovacs AB, bolaget som nyligen köpte läkemedelsdelen i Immuneed AB, vilket Sara i sin tur startade 2014 och idag kvarstår som nischat serviceföretag som ger industrin möjlighet att undersöka hur potentiella biologiska läkemedel interagerar med bland annat proteiner och celler i mänskligt blod.
– Min tid i läkemedelsindustrin innan jag återgick till akademin var oerhört värdefull. Jag byggde nya nätverk, ökade min förståelse för företagens förutsättningar och kom framför allt till insikt om hur mycket jag värdesätter entreprenörskap. Åren med Immuneed har bidragit till att jag idag titulerar mig entreprenör, och med bas i bred forskning hoppas jag skapa grund för ytterligare företag, säger Sara Mangsbo.

Som immunonkolog är Sara Mangsbo verksam inom samma fält som 2018 års Nobelpristagare i medicin, James P Allison, vars forskning revolutionerat cancervården. Då tillkännagivandet kom deltog Sara och James P Allison vid samma konferens i New York, vilket gav henne tillfälle att personligen framföra sina gratulationer.
– Nobelpriset var ännu en fantastisk nyhet för ett fält som redan rider på en stor framgångsvåg. Vår immunterapeutiska forskningsmiljö vid Uppsala universitet etablerade sig tidigt bland de tongivande aktörerna med Thomas Tötterman och Angelica Loskog som tidiga förgrundsgestalter, och vi arbetar idag för att utveckla vår plattform ytterligare, säger Sara Mangsbo.

På Uppsala universitetet fortsätter Sara Mangsbo att utveckla idéer som med tiden kan utmynna i nya bolag. Av den oro hon en gång i tiden upplevde inför att starta sitt första bolag finns inget kvar.
– Den gången bolagiserade jag eftersom det var ett krav inom ramarna för min dåvarande forskningsfinansiering. Antagligen var det just den push jag behövde. Nu är det inte läskigt längre, och det bästa råd jag kan ge till dem som tvekar är att helt enkelt våga ta steget utanför din trygghetsram!

Läs intervju  Sara Mangsbo i Veckans affärer
Läs även  Sara Mangsbo: Som immunolog är det lätt att vara entusiastisk