Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Skärminspelning

När du spelar in din föreläsning ger du studenterna möjlighet till repetition och förberedelse. Du kan enkelt lägga till frågor i din film som ni sen kan diskutera när ni ses. 

På det här sättet kan studenterna förbereda sig innan de kommer till lektionen. Det blir mer tid i klassrummet för dialog och övningar. Detta ger mer engagerade och aktiva studenter. Du kan även på detta sätt styra lektionen att fokusera på det du märker att studenterna finner svårast.

Spela in din röst in tillsammans med dina bilder i din presentation. 
I skärminspelade föreläsningar syns inte du som föreläser och därför är det extra viktigt att tänka på upplägget på förhand. Här är några saker du kan tänka på;

  • Ha en bild på dig själv på förstasidan. Det ger en mer personlig känsla.
  • Dela upp presentationen i avsnitt på max 15 minuter. Forskning har visat att nivån av uppmärksamhet vid skärminspelade föreläsningar på webben dalar markant efter bara 10 minuter och det är därför vi på MedfarmDoIT kortar ner inspelade lektioner även om föreläsaren inte planerat in naturliga avsnitt var 15:e minut.
  • Använd nyckelord på dina slides istället för en textmassa. Studenterna ska lyssna på dig och inte läsa en massa text samtidigt. Du kan med fördel animera fram dina nyckelord i takt med att du pratar.
  • Använd din röst. Eftersom lyssnaren endast ser statiska bilder är det extra viktigt att du tänker på hur du använder rösten så att föreläsningen inte blir för monoton.


Dessa saker tillsammans gör skärminspelningen mer levande och skapar ett utmärkt repetitionsverktyg för studenter, till exempel inför tentamen.

Skärminspelade föreläsningar kan hållas antingen i föreläsningssal medan du håller föreläsning inför en klass eller enskilt i lugn och ro. På MedfarmDoIT använder vi oss av programmet Camtasia för att skapa skärminspelningar. Vi har dator och programvara för utlåning.

Hur bokar jag utrustning för en skärminspelning?
Maila till doit@medfarm.uu.se

Var kan jag köpa Camtasia? 
Camtasia finns att köpa här. Du kan testa gratis i 30 dagar. 

Var får jag tag på ett bra headset? 
Du får låna av oss! Annars finns flera olika att köpa, vi använder oss av den här. 

Kan jag ställa frågor i min presentation trots att jag inte har någon publik?
Ja, det är ett jättebra sätt för att få dina tittare att reflektera över något du precis har sagt. Även om du inte får aktiv respons kommer dina frågor och uppmaningar påverka tittarna på ett stimulerande sätt.

Kan jag använda bilder i min presentation?
Absolut! Använd CC-licenserade bilder som är OK att sprida och dela, licensen heter Creative Commons. Vill du hitta fina bilder till din presentation som har den stämpeln finns det en uppsjö med bra sajter. Här tipsar Sanna Jansson om 10 kanonbra webbsidor. Du kan också hitta bilder på flickr eller pixabay som har samma licens. Lycka till!