Ny bok lär barn hur hjärnan funkar

2019-09-18

Hur funkar hjärnan? är titeln på en ny bok som förklarar för vetgiriga barn i alla åldrar vad hjärnan är och hur den fungerar. Författare är Klas Kullander, professor vid Uppsala universitet.

Klas Kullander, författare och professor

Hur funkar hjärnan? är ny bok av Klas Kullander, forskare vid Uppsala universitet, som forskar och undervisar om hjärnan och nervceller. Boken skrev han för att kunna förklara för mindre barn vad hjärnan är och hur den fungerar.
– Under arbetet med boken insåg jag att det finns viktiga budskap till barn om just barnhjärnan. Utan att moralisera om att det är bra att gå i skolan vill jag inspirera barn att vilja använda sin hjärna. Det kan till exempel kännas jobbigt att gå på lektioner eller lära sig åka snowboard, och förhoppningsvis kan det hjälpa barnen om de vet att deras hjärna är extra bra på att lära sig saker – och att den blir ännu bättre ju mer de håller på, säger Klas Kullander, professor i medicinsk utvecklings- och neurobiologi.

I Hur funkar hjärnan? får vi veta mer om hjärnan och hur nervceller pratar med varandra när vi tänker eller lär oss något. Vi följer med till hjärnans olika delar och ser vad de är till för. Och framför allt får vi reda på varför hjärnan mår bättre ju mer vi använder den.
– Barns hjärnor befinner sig under flera utvecklingsstadier i så kallade kritiska perioder då nervkretsar bildas och formas utifrån de erfarenheter vi gör. Just då är hjärnan extra mottaglig för intryck, men missar vi att lära oss något under en kritisk period så blir det mycket svårare att lära sig detta över huvud taget, berättar Klas Kullander.

Med färgglada illustrationer kan boken även inspirera och motivera föräldrar och andra vuxna att hjälpa barn att träna på färdigheter så de inte missar viktiga perioder för inlärande.
– Jag bestämde faktiskt mitt eget yrkesval i bokslukaråldern, då jag på min fars sängbord hittade en skrift om DNA. Så snart jag läst den började jag fundera över vad all kunskap kunde användas till, och kom fram till att utforskandet av hjärnan helt enkelt var den mest spännande vetenskapliga utmaning jag kunde tänka mig, så både böcker och ämne ligger mig mycket varmt om hjärtat sedan många år, konstaterar Klas Kullander.

En del av bokens intäkter doneras till hjärnforskning via
Schizofreniförbundet
Bissen Brainwalk