Livslångt lärande

Vetenskapsområdet för medicin och farmaci har mycket att erbjuda vetgiriga i alla åldrar. För grund- och gymnasieskolor skräddarsyr vi studiebesök och evenemang. Vi har också ett brett utbud av uppskattade uppdragsutbildningar.

En flicka som tittar mot kameran genom ett förstoringsglas

Grundskolor

Boka ett besök hos någon våra duktiga apotekar- och receptariestudenter eller forskare där eleverna får uppfinna egna mediciner och bygga nya läkemedelsmolekyler. Barnen får självklart ställa alla sina frågor kring mediciner och sjukdomar. Aktiviteten är anpassad för barn i lågstadieåldern.

Bokning och information: Ruta Dahllöf, studievägledare, Uppsala universitet

Vetenskapsfestivalen SciFest

SciFest är Uppsala universitets och SLU:s årliga vetenskapsfestival med ett brett utbud av workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag. Här kan nyfikna i alla åldrar prova på och få smakprov på forskning inom alla vetenskapsområden. Många av de medverkande är studenter, unga forskare och innovatörer som inspirerar andra unga.

Glada barn som utför ett labbexperiment

Kontakta SciFest

Gymnasieskolor

Låt dina elever ta del av hur forskare och läkemedelsexperter undersöker det unika samspelet mellan människor, sjukdomar och läkemedelsmolekyler. Några av de frågeställningar vi berör är:

  • Hur fungerar mediciner?
  • Hur hittar medicinen till huvudvärken? 
  • Hur uppfinner man nya läkemedel? 
  • Varför kan man inte bota vissa sjukdomar såsom HIV?
  • Finns vetenskap bakom framtagande av salvor och tabletter? 
  • Hur arbetar med farmaceutisk vetenskap/läkemedelsforskning i praktiken? 

Våra forskare ger populärvetenskapliga föreläsningar som i första hand vänder sig till gymnasiets senare del och intresserad allmänhet. Vi erbjuder också guidade turer på våra laboratorier och prova-på-aktiviteter.

Kontakta oss så planerar vi ett studiebesök som passar er utifrån de möjligheter som finns det datum ni vill besöka oss. För gymnasielever ingår också information om våra utbildningar och möjlighet att träffa våra apotekar- och receptariestudenter.

Bokning och information: Ruta Dahllöf, studievägledare, Uppsala universitet

Uppdragsutbildning

Uppsala universitets avdelning för uppdragsutbildning erbjuder många öppna utbildningar inom Medicin & Vård. Vi utvecklar också nya utbildningar för att möta de behov som finns inom vidareutbildning av vårdpersonal.

Sjukhuspersonal

Läs mer Uppsala universitets öppna utbildningar inom Medicin & Vård

Kontakta Enheten för uppdragsutbildning om du har tankar eller idéer kring en utbildning.

Viss uppdragsutbildning sköts av respektive institution inom vetenskapsområdet medicin och farmaci. Är du intresserad av dessa, kontakta lämplig institution